Skip to Main Content

Tiedonhaku tietokannoista

Perustietoa tietokannoista, tiedonhausta ja hakukielistä.

Asiasanastot - tiedonhakijan verraton apu

Kirjastojen viitetietokannoissa ja joissain muissa tietokannoissa on mahdollista tehdä asiasanahaku.  Se on periaatteessa yksi kenttähaun muoto: haku kohdistetaan ainoastaan tietueen yhteen kenttään eli asiasanakenttään. 
 

Mitä asiasanat sitten ovat?

Ne ovat valikoituja termejä, joilla tietueen luoja, luetteloija, kuvaa dokumentin - esim. kirjan, artikkelin tai webbisivun - keskeisen tietosisällön. Asiasanaa voi verrata sosiaalisen median hastagilla varustettuun aihetunnisteeseen eli avainsanaan (esim#metoo #elämäon #pitikötämäkaikkisattuajuuriminulle). Idea on kummassakin sama: muutamalla termillä kerrotaan kohteen keskeinen sisältö. Perimmäisenä tarkoituksena on helpottaa samalla tunnisteella varustettujen muiden dokumenttien löytymistä. Asiasana eroaa aihetunnisteista siten, että luetteloija ei itse keksi asiasanoja vaan ne on oltava auktorisoidussa sanastossa, jollaisia ovat esimerkiksi Polamkin kirjastossa käytössä olevat Yleinen suomalainen ontologia (YSO) ja Poliisin asiasanasto (Polas).

Koska asiasanastot ovat julkisia, myös tiedonhakija voi löytää niiden kautta helposti omaa aihetta kuvaavan hakusanan. Voidaan siis sanoa, että asiasanastojen avulla luetteloijan ja tiedonhakijan kielet kohtaavat, mikä helpottaa täsmälliseen hakutulokseen pääsemistä. 
 

Kirjastojen viitetietokannat sisältävät asiasanoja

Kaikissa kirjastojen viitetietokannoissa dokumentin - esim. kirjan tai artikkelin - sisältö kuvataan asiasanoilla. Niissä käytetään yleensä Yleisen suomalaisen ontologian eli YSO:n termejä. Polamkin kirjaston Etsivä-tietokannassa käytetään YSO:n lisäksi Polas-asiasanastoa, jossa on poliisialan termejä, jotka usein puuttuvat YSO:sta.

Kun tiedonhakija on löytynyt oikea asiasanan, voi samalla asiasanalla tehdä haun monessa kirjastotietokannassa, koska kaikki kirjastot käyttävätKuvakaappaus Etsivä-kokoelmatietokannan yhden teoksen tiedoista. Viitetetietojen oikealla puollella on asiasanalinkit. lähes samoja asiasanoja kirjojen ja lehtiartikkeleiden kuvailuun.

Etsivän tietueessa asiasanat ovat viitteen oikealla puolella (kuvakaappaus). Jokainen asiasana on linkki, joka antaa hakutulokseksi kaikki samalla asiasanalla varustetut teokset Etsivä-tietokannasta.


Asiasanahaku lähdetietokannoissa

Poliisiammattikorkeakoululla käytettävistä tekstitietokannoista asiasanoitettuja on esim.

  • Finlex, Ajantasainen lainsäädäntö ja KKO:n ennakkopäätökset
  • Edilex
  • HARE - valtioneuvoston hankerekisteri
  • Suomen Laki - säädökset.

Varsinkin lakikokoelmien asiasanastot ovat hyvä apu, sillä ne ohjaavat käyttämään oikeaa, lakikielistä termiä tiedonhaussa ja antavat hakutulokseksi kaikki ne säädökset, jotka säätelevät asiaa.