Siirry pääsisältöön

Tiedonhaku tietokannoista

Perustietoa tietokannoista, tiedonhausta ja hakukielistä.

Fraasihaku

Fraasihaku on JA-haun erityismuoto: sillä ei pelkästään määrätä, että hakusanojen on oltava samassa tietueessa vaan niiden on esiinnyttävä tekstissä peräkkäin, siinä järjestyksessä kuin sanat hakulausekkeeseen on kirjoitettu.

Fraasihakua käytetään, kun tiedetään että kyseessä on esine tai ilmiö, jota kuvataan tekstissä sanaliittona, eli enemmän kuin yhdellä sanalla - siis fraasina. Tämä hakutapa oikein käytettynä tuottaa täsmällisen, aiheeseen hyvin liittyvän hakutuloksen. Esimerkiksi lakikielen termit ovat usein sanaliittoja ja siksi fraasihaku on monesti hyödyllinen oikeustietokannoissa.

Esimerkkejä fraaseista

  • komisario Koskinen
  • poliisin ylijohto
  • törkeä pahoinpitely
  • katkaistu haulikko
  • perheen sisäinen lähestymiskielto.

Esimerkkejä fraasihausta

Jos tietokannassa on mahdollista tehdä fraasihakuja, se tehdään yleensä merkitsemällä haluttu fraasi sitaattimerkkien sisään. Näin tehdään mm. Edilexissä, Googlen perushaussa ja Etsivä Finnassa. 

Googlen perushaku: "velallisen epärehellisyys" tai käytä tarkennetun haun kenttää "juuri tällä sanalla tai ilmauksella:" 

Etsivä Finna: "lapsen kuulustelu" 
Etsivä Finnan fraasihaku hyväksyy hakutulokseen myös taivutusmuotoja, kuten lapsen kuulusteluun, lasten kuulusteluissa...

Finlex: Finlexin perushaussa ei voi tehdä fraasihakua, mutta se voi tehdä Laajennetussa haussa, kentässä, jonka nimi on Täsmällisellä fraasilla. Hakusanoja ei voi katkaista.

​Etäisyyshaku

Etäisyyshaku, jota kutsutaan myös läheisyyshauksi, ei ole aivan niin tiukka JA-haun muoto kuin fraasihaku vaan hakusanojen on oltava aika lähellä toisiaan. Usein tietokannassa hakija voi määrittää ehdon, kuinka monen sanan päässä hakusanat saavat olla. Voit tutustua etäisyyshaun tekemiseen esimerkiksi Edilexin tarkennetussa haussa.