Skip to Main Content

Tiedonhaku tietokannoista

Perustietoa tietokannoista, tiedonhausta ja hakukielistä.

Fraasihaku

Fraasihaku on JA-haun erityismuoto: sillä ei pelkästään määrätä, että hakusanojen on oltava samassa tietueessa vaan niiden on esiinnyttävä tekstissä peräkkäin, siinä järjestyksessä kuin sanat hakulausekkeeseen on kirjoitettu.

Fraasihakua käytetään, kun tiedetään että kyseessä on esine tai ilmiö, jota kuvataan tekstissä sanaliittona, eli enemmän kuin yhdellä sanalla - siis fraasina. Tämä hakutapa oikein käytettynä tuottaa täsmällisen, aiheeseen hyvin liittyvän hakutuloksen. Esimerkiksi lakikielen termit ovat usein sanaliittoja ja siksi fraasihaku on monesti hyödyllinen oikeustietokannoissa.

Esimerkkejä fraaseista

  • komisario Koskinen
  • poliisin ylijohto
  • törkeä pahoinpitely
  • katkaistu haulikko
  • perheen sisäinen lähestymiskielto.

Esimerkkejä fraasihausta

Jos tietokannassa on mahdollista tehdä fraasihakuja, se tehdään yleensä merkitsemällä haluttu fraasi sitaattimerkkien sisään. Näin tehdään mm. Finlexissä ja Edilexissä sekä Googlen perushaussa. 

Googlen perushaku: "velallisen epärehellisyys"
tai käytä tarkennetun haun "juuri tällä sanalla tai ilmauksella:" -kenttää.

Edilex ja Finlex perushaut: "velalli* epärehelli*" 
Edilexissä ja Finlexissä fraasissa olevat sanat voi myös katkaista, mikä on oikeustietokannoissa todella hyödyllistä.

Voit myös käyttää tarkennetun haun "Täsmällisellä fraasilla" -kenttää.


​Etäisyyshaku

Etäisyyshaku (joskus kutsutaan myös läheisyyshaku) ei ole aivan niin tiukka JA-haun muoto kuin fraasihaku vaan hakusanojen on oltava aika lähellä toisiaan. Usein tietokannassa hakija voi määrittää ehdon, kuinka monen sanan päässä hakusanat saavat olla. Voit tutustua etäisyyshaun tekemiseen esimerkiksi Edilexin tarkennetussa haussa.