Skip to Main Content

Johdatus suomalaisiin oikeuslähteisiin

Kanteluratkaisut

​Kantelulla tarkoitetaan vapaamuotoista ilmoitusta viranomaisen virheelliseksi katsotusta menettelystä. Kanteluratkaisut ohjaavat ja linjaavat poliisin, niin kuin kaikkien muidenkin virkamiesten, toimia  samankaltaisissa tapauksissa.  Jari Kapiainen toteaa Tampereen yliopistolle tekemässään pro gradu -tutkielmassaan (2006, 71), että kanteluratkaisut ovat poliisiorganisaatiossa sekä yksilön että organisaation oppimisen ja laatutyön kannalta tärkeitä.

Kantelun voi tehdä kenelle tahansa viranomaiselle  mutta ylimpien laillisuusvalvojen  - Eduskunnan oikeusasiamiehen (EOA) ja Valtioneuvoston oikeuskanslerin (OKa) - kanteluratkaisut löytyvät netistä. Ylimpien laillisuusvaltvontaviranomaiseten päätökset ovat laintulkinnan kannalta merkittäviä esimerkiksi silloin, kun mietitään poliisin toimivaltuuksiin liittyvän lainsäädännön tulkintaa ja käytännön ratkaisuja. 


Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisujen hakulomake on oikeusasiamiehen kotisivuilta, kohdasta Ratkaisut. (Kuva vasemmalla.)

Hyvä keino rajata hakua on valita hakulomakkeen alaosan kategorioista hallinnonala, esimerkiksi poliisi. Tällöin saadaan hakutulokseen vain tietyn viranomaisen toimiin kohdistuneet kanteluratkaisut.

Yläosan "Hakusanat" -kenttään voi täsmentää, minkälaisia ratkaisuja valitulta hallinnonalalta haluaa. Hakusanan katkaisumerkki on tähti *. Esim. kotietsin*

Lisää opastuksia hakuihin löytyy kysymysmerkkilinkkien takana.

 

Valtioneuvoston oikeuskansleri antaa myös poliisin toimintaan liittyviä kantelupäätöksiäa ja niiden hakulomake on oikeuskanslerin verkkosivuilla, kohdassa Ratkaisut. (Kuva vasemmalla, alla.)

OKa:n lomake on yksinkertainen eikä rajausmahdollisuuksia ole. Huomaa, että hakusanoissa ei käytetä katkaisumerkkiä. Sanojen taivutusmuodot saadaan hakuun mukaan siten, että sanan vartalosta kirjoitetaan vain se osa, joka ei taivu. Esim. kotietsin