Skip to Main Content

Johdatus suomalaisiin oikeuslähteisiin

Hallituksen esitys

​Laintulkinnan kannalta tärkein lainvalmisteluasiakirja on hallituksen esitys (HE). Se on esitys eduskunnalle uudeksi laiksi tai lakimuutokseksi. Kun se tuodaan eduskunnan käsiteltäväksi, hallitus pyrkii perustelemaan eduskunnalle, miksi uusi laki tai muutos on tarpeellinen. Esitys on rakenteeltaan aina samanlainen. Sen pääotsikkoja ovat:

  • esityksen pääasiallinen sisältö
  • yleisperustelut
  • yksityiskohtaiset perustelut
  • ehdotettu säädösteksti (jos kysessä on muutos niin rinnakkaistekstit. jolloin esitykseen on kirjattu sekä nykyinen että ehdotettu säädösteksi).

Yleisperusteluissa luodaan yleiskatsaus esityksen taustoihin ja vaikutuksiin. Samalla yleensä tehdään kansainvälinen vertailu. Yksityiskohtaisissa perusteluissa käydään pykälät momentti momentilta läpi ja perustellaan, miksi säädös halutaan kirjoittaa esitetyssä muodossa. Yksityiskohtaisia perusteluja on niiden luonteen vuoksi kutsuttu myös pykäläperusteluiksi.

Mikäli esitys hyväksytään eduskunnassa hallituksen esittämässä muodossa, voidaan HE-perusteluja käyttää laintulkinnan apuna. Tietyn lakipykälän tulkintaan kannattaa hakea tietoa HE:n yksityiskohtaisista perusteluista. .
 

Hallituksen esitykset löytyvät tietokannoista ja lakikokoelmien kautta 

Hallituksen esitykset ovat sähköisinä dokumentteina esim. seuraavissa tietokannoissa:

Jos esityksen numero on tiedossa (merkintä: HE nro/vuosi), löytyy se helposti näistä tietokannoista. Esimerkiksi Finlexin etusivulla on vaakanavigaatiossa linkki Hallituksen esitykset -tietokantaan (kuva alla). Aukeavalla hakusivulla HE-numeron ja vuoden voi syöttää niille varattuihin kenttiin ja hakutulos on täsmällinen.


Samanlaisia HE-tietokantoja on myös muissa yllä mainituissa oikeustiedon tietopankeissa.

Oikean hallituksen esityksen löytää helpoiten lakikokoelman kautta, mikäli esityksen numeroa ei ole tiedossa. Niissä on jokaisen lain ja lakimuutoksen HE-numerot merkitty säädöstekstien viittauksissa. Tästä kerrotaan enemmän "Säädös" -välilehden "Lakikokoelma"-alasivulla.