Skip to Main Content

Johdatus suomalaisiin oikeuslähteisiin

Tuomiot

​​Laintulkinnan kannalta tärkeimpiä tuomioita ovat korkeimman oikeuden (KKO) ennakkopäätökset  ja korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) vuosikirjaratkaisut. Niitä annetaan asioissa, joissa lait ja asetukset eivät anna selvää vastausta oikeuskysymykseen. Nämä päätökset ohjaavat vastaisuudessa laintulkintaa muissa samankaltaisissa tapauksissa. Korkeimpien oikeuksien toiminnasta voi lukea enemmän näiden verkkosivuilta. 

Poliisityössä KKO:n ennakkopäätökset tarjoavat tärkeää lainatulkinta-apua rikostutkinnan puolella. KHO:n ratkaisut ovat puolestaan hyödyllisiä esimerkiksi lupahallinnon päätöksenteon yhteydessä. 

 

Lähteet

Korkeimpien oikeuksien ratkaisuja tai viittauksia ratkaisuhin on  sekä painettuna että sähköisenä useassa eri paikassa. Taulukon jälkeen kerrotaan, kuinka KKO:n ja KHO:n päätökset löytyvät Finlexistä ja Edilexistä ja Suomen Laki -verkkopalvelusta.

 SÄHKÖISET
 PAINETUT

KKO:n verkkosivut (12 uusinta päätöstä)

KHO:n verkkosivut

Finlex Oikeuskäytäntö

Edilex Oikeuskäytäntö 

Edilex Ajantasainen lainsäädäntö (pykälän lopussa linkit päätöksiin)

Suomen Laki -verkkopalvelu, Oikeuskäytäntö 

Suomen Laki -verkkopalvelu Lainsäädäntö (pykälän opussa linkit päätöksiin)

tuomioistuimien vuosikirjat 

Suomen Laki -kirjat (pykälän lopussa päätösnumerot ja -tiivistelmät)

Suomen Laki -kirjojen eripainoksetset esim. Rikosoikeus ja oikeudenkäynti (pykälän lopussa päätösnumerot ja -tiivistelmät).

 

Finlex

Finlexissä päätökset haetaan Finlexin Oikeuskäytäntö -osasta. Valitse aluksi, minkä tuomioistuimen päätöstietokantaan olet menossa.

Korkeimman oikeuden asiasanahaku helpottaa KKO:n päätösten löytymistä (kuva vasemmalla). Linkki asiahakemistoon on KKO:n ennakkopäätössivulla, vapaasanahaun hakukentän alapuolelta (kuvassa ympyröity). Kun olet löytänyt oikean asiasanan, linkin takaa tulee listaus ko. päätöksistä linkkeineen.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätöstietokannassa ei ole asiasanahakua. Päätöksiä haetaan joko päätösnumerolla, jos se on tiedossa, tai vapaasanahaulla. KHO:n päätöstietokannan tarkennettu haku voi kiperissä tilanteissa tarjota ratkaisuja päätösten löytymisongelmaan. Hyvän hakutuloksen saattaa saada, kun hakee lainkohdan mukaan. Silloin pitää muistaa merkitä vapaasanahaussa lain nimi ja pykälät fraasiksi sitaattimerkkien avulla. Tarkennetussa haussa sama haku tehdään Täsmällisellä fraasilla kentässä ilman sitaattimerkkejä.

 Myös muut fraasihaut lisäävät hakutuloksen täsmällisyyttä, kun termi ilmaistaan sanaliittona: 

  • "ampuma-aselaki 42 §"
  • "ajokorttilaki 17 §"
  • "hallussapitoluvan peruuttaminen"

Alemmmista tuomioistuimien, hovioikeuksien ja hallinto-oikeuksien, päätöksiä on  myös Finlexissä. Niitä on kuitenkin vain murto-osa kaikista tuomioista: vuosittainen kartunta on sekä hallinto- että hovioikeuksien puolella muutamia kymmeniä kappaleita. Käräjäoikeuksien tuomiota ei voi hakea mistään yleisökäyttöön tarkoitetusta tietokannasta. 

 

Edilex ja Suomen laki -palvelu

Edilexissä ja Suomen Laki -vekkopalvelussa tuomioistuinpäätökset ovat säädöstekstin yhteydessä. Näin lukijalle kerrotaan, että lainkohdasta on päätös, jolla voi olla vaikutusta laintulkintaan. Päätöslinkit on merkitty selkeästi, heti pykälätekstin perään. Alla on esimerkki Edilexistä: