Skip to Main Content

Johdatus suomalaisiin oikeuslähteisiin

Lakikokoelma

Lakikokoelma on keskeinen oikeustiedon lähde. Sen tarkoituksena on tarjota säädöskokokelmaa helpomman tavan löytää relevantit ja ajantaisaiset säädökset.

​Säädös- ja lakikokoelman ero on ajantasaisuudessa ja kattavuudessa.

Säädöskokoelmaan kerran vietyä säädöstä ei päivitetä vaan ajantasaisuus pitää tarkistaa muista lähteistä. Asiasta kerrotaan enemmän aikaisemmassa Säädöskokoelma-välilehdellä. Lakikokoelman säädöksiä sitävastoin päivitetään ja pidetään ajantasaisina. Kumotut säädökset poistaan ja muutokset tuodaan tilalle. 

Toinen ero on kattavuudessa. Lakikokoelmaan ei välttämättä oteta kaikkia säädöskokoelman säädöksiä. Kunkin lakikokoelman toimittaja päättää, mitä säädöksiä siihen otetaan. Yleensä päätös tehdään ainakin osittain normihierarkan mukaisen jaottelun pohjalta.

 

Lakikokoelmien ajantasaisuus ja kattavuus

Suomessa julkaistaa useita eri lakikokoelmia ja niissä on eroja sekä ajantasaisuuden ja kattavuuden suhteen. Alla olevassa taulukossa on katsaus eri  lakikokoelmien ominaisuuksiin.

 

LAKIKOKOELMA 
MUOTO
AJANTASAISUUS
KATTAVUUS
MAKSULLISUUS
Suomen Laki I, II ja III -teokset 
 
painettu osittain ajantasainen
​(ilmestyy kerran vuodessa)
osittain kattava
​ (perustuslaki, lait, valikoidusti asetuksia)
maksullinen
Rikosoikeus ja oikeudenkäyti -eripainos 
 
painettu osittain ajantasainen 
(ilmestyy kerran vuodessa)
osittain kattava 
(rikos- ja prosessioikeuden lainsäädäntöä)
maksullinen
Finlex Ajantasainen lainsäädäntö elektroninen ajantasainen  osittain kattava 
(perustuslaki, lait, valikoidusti asetuksia)
ilmainen
Edilex Ajantasainen lainsäädäntö
 
elektroninen ajantasainen kattava 
(kaikki säädöskokoelman säädökset)
maksullinen
Suomen Laki -verkkopalvelu 
 
elektroninen ajantasainen kattava 
(kaikki säädöskokoelman säädökset)
maksullinen

Taulukon perusteella pystyt näkemään seuraavat seikat, kun olet valitsemassa lakikokoelmaa:

  • Painetut lakikokoelmat eivät ole täysin ajantasaisia. Jos hakija on epävarma säädöksen ajantasaisuudesta, pitää asia tarkistaa säädöskokoelmasta. Säädös on saattanut muuttua tai kumoutua teoksen julkaisemisen jälkeen.
  • Painetut lakikokoelmat eivät ole täysin kattavia. Kirjoista puuttuu usein suuri osa normihierarkian 3 tason säädöksistä eli niissä ei ole kaikkia asetuksia. Myös nämä asetukset pitää hakea säädöskokoelmasta.
  • Finlexin Ajantasainen lainsäädäntö on ajantasainen, mutta ei kattava. Se sisältää noin 1 700 (lähinnä normihierarkian 1 ja 2 tason) säädöstä. Jos normihierarkian 3. tason asetus ei löydy Ajantasaisesta lainsäädännöstä, se haetaan Finlexin Säädökset alkuperäisenä -kannasta.
  • Kaksi maksullista elektronista lakikikokoelmaa ovat sekä ajantasaisia että kattavia. 
 
Säädösten hakeminen

Jos säädöksen nimen tietää, on tiedonhaku mistä tahansa lakikokelmasta helppoa. Jos taas ei, sen hakeminen tapahtuu joko elektronisten tietokantojen vapaasanahakukenttien tai asiasanastojen, joita on sekä painetuissa että elektronisissa lakikikokoelmissa, avulla.

Hauissa on hyvä muistaa, että oikeudellinen kieli poikkeaa puhekielestä. Siten hakusanan pitää - varsinkin vapaasanahaussa - olla säädöksissä käytty termi.

 

Säädöskokoelmien viittausmerkinnät

Pelkän säädöstekstin lisäksi on lakikokoelmissa viittauksia ja linkkejä muihin oikeuslähteisiin, joita ovat mm. lainvalmisteluasiakirjat ja tuomiot. Lakikokoelman toimittajasta riippuu, mihin lähteisiin viiitataan. Vähimmässäkin määrin viitataan aina hallituksen esitykseen, valiokuntamietintöön tai -mietintöihin sekä säädöskokoelmanumeroon, jolla säädös on julkaistu säädöskokoelmassa:

Viittaukset ja linkit eri lakikokoelmissa:

HALLITUKSEN
ESITYS
VALIOKUNTA-
​MIETINTÖ
SK-NUMERO
MUUT SÄÄDÖKSET
ENNAKKO-
PÄÄTÖS
KIRJALLI-
SUUS
Suomen Laki I; II ja III -teokset 
 
X X X X X  
Rikosoikeus ja oikeudenkäyti -eripainos  X X X X X  
Finlex
Ajantasainen lainsäädäntö 
X X X      
Edilex 
Ajantasainen lainsäädäntö
 
X X X X X X
Suomen Laki -verkkopalvelu  X X X X X X
 
Finlexin Ajantasaisen lainsäädännön viittaukset

Finlexin Ajantasaisessa lainsäädännönnössä on  laeista ja lakimuutoksista linkit hallituksen esityksiin ja muihin lainvalmisteluasiakirjoihin. Linkkien löytäminen vaatii aluksi hiukan harjoittelua, mutta kerran opittua reitti on selvä.

Alla on kuvakaappaus Finlexin rikoslain (39/1889) 28 luvun 10 §:stä. Pykälä on säädetty säädöskokoelmanumerolla 769/1990. Sen 2 momenttiin on tehty myöhemmin muutos (515/2002). Muutos näkyy momentin perässä olevasta merkinnästä.  

Säädösnumerolinkkiä painamalla pääsee muutoksen hallituksen esitykseen. Se vie aluksi lakitekstin loppuun, jossa on lista muutosten säädöskokoelmanumeroista ja niiden hallituksen esityksistä. HE-linkki vie eduskunnan asiakirja-arkistoon, jossa tietokortin vasemmalla puolella on Vireilletuloasiakirjat-otsikon alla linkki. Tästä aukeaa hallituksen esityksen kokoteksti.

Jos pykälässä ei ole muutosmerkintöjä, on laki teksti alkuperäinen. Sitä ei ole muutettu kokonaisuudistuksen jälkeen. Lain alkuperäinen hallituksen esitys on aina lakitekstin lopussa, ennen muutossäädösten listaa.


​Edilexin Ajantasaisen lainsäädännön viittaukset

Kattavimmat viittaukset ovat maksullisissa elektronisissa lakikokoelmissa. Alla on kuvakaappaus Edilexin Ajantasainen lainsäädäntö 
-tietokannasta. Siitä näkee, kuinka paljon yksittäiseen pykälään voidaan liittää linkkejä lisätietoon. Esimerkki on vastaavaasta pykälästä kuin aiempi Finlexin kuvakaappaus, mutta nyt Edilexistä: RL 28:10